TENTANG KESIHATAN-Rencana Utusan Malaysia

Apa dan Mengapa Dalam Piramid Makanan

Kebanyakan daripada kita mengetahui bahawa makanan bukan sahaja perlu kelihatan menarik ketika dihidangkan untuk membuka selera tetapi mestilah berkhasiat.

Namun, jika kita mengambil makanan semata-mata melayani kehendak selera, ia membawa mudarat kepada kesihatan terutama jika pengambilannya berlebihan.

Selain faktor umur, jenis makanan dan kuantitinya yang perlu diambil perlu juga mengambil kira sama ada anda seorang yang aktif atau sering melakukan kerja-kerja berat.

Justeru, sebagai garis panduan, piramid makanan dapat membantu anda untuk menentukan sajian makanan yang pelu diambil dan sebanyak mana kuantiti yang diperlukan dalam sehari.

Piramid makanan merupakan satu panduan pemakanan lengkap yang menyatakan zat dan keperluan pengambilan yang sesuai untuk menjaga kesihatan.

Ia disusun berdasarkan kumpulan makanan dan kuantiti yang perlu diambil bagi menjamin kesihatan yang lebih baik.

Piramid makanan terbahagi kepada lima peringkat atau kumpulan makanan yang diletakkan para paras berbeza berdasarkan keperluan pengambilannya.

Sumber: Laman web Kementerian Kesihatan Malaysia.

Kumpulan Paras 1

Nasi, ubi-ubian, mi, bihun, roti, bijirin dan produk bijirin

Pengambilan: Antara lapan dan 12 sajian sehari

Kumpulan Paras 2

Sayur-sayuran dan buah-buahan segar

Pengambilan: Antara tiga dan lima sajian sehari

Kumpulan/Paras 3

Terdiri daripada ayam, ikan, itik, daging dan kekacang serta susu dan produk tenusu

Pengambilan: Antara dua dan tiga sajian sehari

Kumpulan/Paras 4

Lemak, minyak, garam dan gula

Pengambilan : antara satu dan dua sajian sehari

Apakah maksud

satu sajian makanan

Kumpulan 1

Bijirin & produk bijirin dan ubi-ubian:

½ cawan nasi putih

½ cawan mi/bihun/kuetiau/pasta

1 keping roti bijirin penuh

½ keping capati (saiz kecil)

1 cawan bubur nasi

½ cawan bijiran sarapan

1 biji ubi kentang saiz sederhana

3 keping biskut tawar/krim

 

Kumpulan 2

Sayur-sayuran

½ cawan sayuran berdaun hijau tua

½ cawan sayuran buah atau ubian

½ cawan lain-lain sayuran

 

Kumpulan 3

Buah-buahan

½ biji jambu batu saiz sederhana

Sepotong potong betik / tembikai / nanas

Sebiji pisang / oren / pir / epal

½ cawan jus buah (tanpa gula)

 

Susu dan produk tenusu

Secawan susu

½ cawan dadih

Sekeping keju

l Tenusu rendah lemak lebih digalakkan

 

Kumpulan 4

Telur, daging, ayam, ikan dan kekacang

Seketul paha ayam saiz sederhana

Seekor ikan kembung

Dua ketul daging tanpa lemak sebesar kotak mancis

Lima sudu makan ikan bilis tanpa kepala

½ cawan kekacang kering

Empat sudu sudu makan udang kecil dengan kulit

Sekeping tauhu

Sekeping tempe

Sebiji telur saiz sederhana (gred C)

One response to this post.

  1. Pls add more information

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: