Archive for May, 2008

PRAKTIKAL KAH AKU…

Salam semua..Hehe baru aku berkesempatan untuk update blog sejak praktikal bermula. Ini kerana ruang masa yang tidak mengizinkan untuk aku createkan story baru.. Story yang merujuk kepada ”Praktikalkah aku” ingin ku ceritakan kepada pembaca bahawa sekarang aku sedang praktikal kat Utusan KL.. Untuk pengetahuan, hari mula2 aku kat utusan dikejutkan terus dengan assignment yang mantap. First assignment, aku ikut senior pergi cover tentang pembunuhan kat lorong hj taib KL. Then, assgment yang serterusnya pihak utusan anta aku sorang2 tanpa bantuan senior. Dah la aku buta jalan kt tempat orang. Tp demi amanah yang diberi aku cuba cari jalan untuk memikulkan tanggungjawab seperti ini. Semasa cover assignment memang best, tapi bila nak create story agak lemah sikit. Balik assgment terus briefing kat bos then terus bt story. Klu bos tak berkenan dengan story tu, dia reject. Beberapa kali story aku direject, tp alhamdulillah storu aku ada juga yg kuar dalam utusan. My first experience sebelum sampai kt tmpat event, aku terkial2 sorang2 dalam mencari arah tuju destinasi event,  kerana sesat dipertengahan jalan, sambil dikejar orang gila . Perasaan gemuruh dijiwa tiba2 datang tanpa diduga. Walauapapun aku tetap bersabar sambil mencari jalan untuk menyelesaikanya. Hampir dua jam setengah aku sesat. Tanya driver teksi pun diorang tak tahu, tanya orang ramai disekitar tu pun diorang tak tahu. Tp sebelum aku call,sape2 yang boleh bg bantuan, aku try first to solve dis problem. Setelah blur, aku cuba call sume pensyarah. Mungkin diorang busy coz masa aku call sumenya engage. tahan je la. Setelah itu, aku try call again. Alhamdulillah dapat call c.mazni, then c.faizal yang petakan jalan melaui telefon. Akhirnya jumpa juga cari tempat tu., Thanks..

Praktikal kat utusan memang banyak cabaran, ye la nk jd reporter kan?  Mesti kena tempuhi semua itu. Haha..terjawab sudah persoalan di atas, bahawa aku praktikal bukan kerja betul2 lagi.. Tp memang best la. Coz ini minat aku. Walaupun story masih lagi perlu ada senior yang beri tunjuk ajar. Mungkin ini mengajar aku bt story yang gerbaik. selau dilatih..

k, ada masa jumpa lagi di ruangan yang akan datang:)

 

 

Hai berdiri dengan pelbagai ragam. Nampaknya semuanya praktis nak jadi model ke? Hehe che gurau je..

Haha kenapa dengan Indah tu, x sempat nak duduk macam kwn2 len..Excited nak bergambar la tu..atau tak dapat signal dari camera women?

Dari kiri: Che( Penulis), Kak Pija, Dayang, Ida, Bie

Belakang: Indah

Berdiri dengan pelbagai posing..Barisan kawan2 journalists.. Tengok tu, semuanya perempuan. Alangkah indah kalau ada seorang lelaki, sebagai penguat semangat..Tp xpe, Inilah realitinya.

Gud Lucksemua untuk Praktikal 19 Mei 2008.. Do the Best buat Kawan2 yang buat Praktikal dalam satu bumbung, di UTUSAN..bersiap sedia dengan pelbagai karenah. Hrapan aku, mudah mesra dengan semua orang. Be strong girl.  X lupa kepada kawan yang len, yang juga dari geng journalists, dan kwn2 dari penyiaran. Harapan che, buat yang terbaiktau! Jaga disiplin bila berada di tempat orang. Tonjolkan character yang baik…

Hehe…Ni geng2 Novice Journalists USIM, 2008. Yang tengah tu, apa case? Pertunjukan memek muka ke?

Dari kiri: Ida, Che( Penulis), Indah, Mala, Bie, Kak Pija, Dayang.

TENTANG KESIHATAN-Rencana Utusan Malaysia

Apa dan Mengapa Dalam Piramid Makanan

Kebanyakan daripada kita mengetahui bahawa makanan bukan sahaja perlu kelihatan menarik ketika dihidangkan untuk membuka selera tetapi mestilah berkhasiat. Continue reading