PRAKTIKAL KAH AKU…

Salam semua..Hehe baru aku berkesempatan untuk update blog sejak praktikal bermula. Ini kerana ruang masa yang tidak mengizinkan untuk aku createkan story baru.. Story yang merujuk kepada ”Praktikalkah aku” ingin ku ceritakan kepada pembaca bahawa sekarang aku sedang praktikal kat Utusan KL.. Untuk pengetahuan, hari mula2 aku kat utusan dikejutkan terus dengan assignment yang mantap. First assignment, aku ikut senior pergi cover tentang pembunuhan kat lorong hj taib KL. Then, assgment yang serterusnya pihak utusan anta aku sorang2 tanpa bantuan senior. Dah la aku buta jalan kt tempat orang. Tp demi amanah yang diberi aku cuba cari jalan untuk memikulkan tanggungjawab seperti ini. Semasa cover assignment memang best, tapi bila nak create story agak lemah sikit. Balik assgment terus briefing kat bos then terus bt story. Klu bos tak berkenan dengan story tu, dia reject. Beberapa kali story aku direject, tp alhamdulillah storu aku ada juga yg kuar dalam utusan. My first experience sebelum sampai kt tmpat event, aku terkial2 sorang2 dalam mencari arah tuju destinasi event,  kerana sesat dipertengahan jalan, sambil dikejar orang gila . Perasaan gemuruh dijiwa tiba2 datang tanpa diduga. Walauapapun aku tetap bersabar sambil mencari jalan untuk menyelesaikanya. Hampir dua jam setengah aku sesat. Tanya driver teksi pun diorang tak tahu, tanya orang ramai disekitar tu pun diorang tak tahu. Tp sebelum aku call,sape2 yang boleh bg bantuan, aku try first to solve dis problem. Setelah blur, aku cuba call sume pensyarah. Mungkin diorang busy coz masa aku call sumenya engage. tahan je la. Setelah itu, aku try call again. Alhamdulillah dapat call c.mazni, then c.faizal yang petakan jalan melaui telefon. Akhirnya jumpa juga cari tempat tu., Thanks..

Praktikal kat utusan memang banyak cabaran, ye la nk jd reporter kan?  Mesti kena tempuhi semua itu. Haha..terjawab sudah persoalan di atas, bahawa aku praktikal bukan kerja betul2 lagi.. Tp memang best la. Coz ini minat aku. Walaupun story masih lagi perlu ada senior yang beri tunjuk ajar. Mungkin ini mengajar aku bt story yang gerbaik. selau dilatih..

k, ada masa jumpa lagi di ruangan yang akan datang:)

 

 

2 responses to this post.

  1. Posted by haikazz on June 9, 2008 at 3:42 am

    first, tahniah coz dpt pgalaman yg bgitu mnarik.. sian kat che kan??dah la kena g sorang2. maunya nangis..apa pn kita kena tempuh cabaran yg mendatang.. chayok2

    Reply

  2. Posted by atisuri on June 10, 2008 at 2:59 am

    assalamualaikum, che’.praktikal kah aku? yea..praktikal la tu. happening ape….bagi saya, ia satu pengalaman berharga coz che’ dpt tempuhi semua kepayahan n halangan tu.best of luck, che’.bye…chaiyok2, aja2 fighting!!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: