Masa berlalu

      

         Salam ceria buat kawan2 seperjuangan sama ada satu Universiti mahupun classmates. Pejam celik pejam celik kita semua dah masuk semester baru sesi pengajian 2008/2009. Nampaknya aku n geng2 satu bach dah masuk last year. Waa cepatnye masa berlalu tanpa disedari.  Begitu pantas masa  berlalu sepanjang tempoh 4 tahun pengajian. Kiranya dh 3 thn sudah berlalu dengan pelbagai suka duka ku tempuhi untuk selesaikan satu2 semester pengajian. Inilah realiti sebagai seorang pelajar universiti.  Baru2 ni baru je lepas hadapi pra praktikal selama 5 minggu kat UTUSAN. Masuk sem baru , kena buat persediaan untuk menghadapi situasi pembelajaran dengan lecturer baru dan juga subjek baru. Lebih2 lagi sem ni, adalah sem akhir yang ada final exam. Sem depan bermula praktikal yang betul2 mencabar barangkali,  yang bakal aku dan kawan2 satu course tempuhi.  Kami barangkali bertebaran di pelbagai Industri penyiaran dan kewartawanan yang ada di Malaysia untuk menjalani latihan Amali yang menjadi perkara wajib untuk kami pelajar2 universiti. Akhir kalam selamat berjuang sahabat2 semua. Gud Luck semua:)

Di bawah ada beberapa perkara penting yang ku petik dari web salah seorang pakar motivasi yang boleh dijadikan renungan untuk semua pembaca….

Adakah situasi di bawah ini satu kejayaan diri yang patut dibanggakan oleh semua? Tepuk dada tanya diri….

* Mempunyai ibu bapa yang berjaya.
* Dapat duit daripada skim cepat kaya.
* Dapat geran/pinjaman RM2juta untuk mulakan bisnes (tapi tak mula pun).
* Menang loteri RM50,000.
* Dapat harta pusaka sebanyak RM1.45 juta.
* Dapat ijazah dengan pangkat satu, padahal selalu meniru dalam ujian dan
copy-paste kerja kursus.
* Buku ciplak laris terjual

 

2 responses to this post.

  1. SALAM ZIARAH.

    ramai orang terkeliru dengan takrifan BERJAYA. Adakah menang program reality show, juara rempit jalanan atau mendapat anugerah dekan dengan “bodek” pensyarah”.

    Apa yang penting ialah memahami FUNGSI & MATALAMAT sebagai manusia. Kegagalan memahaminya menyababkan kita tersasar.

    Good job n Best of luck in ur future life

    Reply

  2. Posted by izmal on July 10, 2008 at 6:15 am

    ok, kita nie ada fikiran dan harap kita dapatlah berfikir mana satu kejayaan yang kita nak…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: