KESERDERHANAAN PRAKTIKAL DI BERNAMA TETAPI BANYAK MENIMBA ILMU DAN PENGALAMAN.

Salam ceria ditujukan khas kepada sume pembaca dan tak ketinggalan kepada rakan -rakan seperjuangan yang menjalani latihan  praktikal di Agensi -agensi Kerajaan mahupun swasta.  Sepanjang praktikal, kini baru  aku berminat untuk mengupdate blog yang sekian lama sudah pembaca menunggu kehadiran coretan aku..hehehehehe. Betul ke gitu? Sekarang ni aku menjalani latihan praktikal di Biro Bernama Kelantan. Di sini walaupun besederhana, tetapi aku banyak menimba ilmu dan pengalaman baru. Cara penulisan selalu diberi tunjuk ajar oleh penyelia2 di sini. Pengalaman seperti ini dah pernah ku lalui semasa menjalani latihan Pra Praktikal di UTUSAN MELAYU, KUALA LUMPUR.  Utusan juga banyak membimbing aku menulis story, mengajar aku sesuatu cabaran dan pelbagai aspek berkaitan dengan dunia kewartawanan. Tak kurang samanya di Biro Bernama Kelantan. Walaupun di sini sederhana, tetapi pengalaman baru dapat aku capai juga sepanjang praktikal hasil  dorongan dan galakan daripada wartawan-wartawan dan penyelia.  Kini dah masuk minggu ketiga aku praktikal, kadang2 ada juga time busynye. Cam dok HQ. Cuma tak nampak sangat kesibukan newsroom. Walau apa pun tetap best..”AKU KENA USAHA UNTUK BELAJAR CREATE STORY DAN PERLU RAJIN DAN CREATIVE UNTUK CARI ANGLE SERTA CREATE STORY,” KATA AKU KETIKA MENGELAMUN CORET STORY NI…..TAMAT BUAT SEKETIKA. JUMPA LAGI! HEHEHEHEHEHE..

9 responses to this post.

  1. Posted by dkmy on February 5, 2009 at 9:46 am

    salam….. btl tu che, yg ptg kita timba byk ilmu time praktikal ni kn…apa2 pn gud luck praktikal.. kim salam dgn k.za & k.na ye…(,”).

    Reply

  2. dalam kehebatan mata pena menari cha-cha melingkar setiap cerita semoga menjadi wartawan yang terbaik. salam kenalan, Abang Hassimsah bin Haji Abang Zainal, Kuching, sarawak. 0135741000.

    Reply

    • Posted by ciksu on April 5, 2009 at 3:57 am

      salam perkenalan buat Abang Hassimsah. INSYAALLAH che noraini try untuk jadi seorang wartawan yang bertanggugjawab. Ape2 pun Che doakan abang juga berjaya dalam apa jua tugas dengan disusuli keberkatan dari ALLAH. Amin
      BEST OF LUCK 4 ABANG

      Reply

  3. Posted by zai on April 19, 2009 at 7:26 am

    cm na nak apply praktikal kat utusan….
    plzzz
    sy pelajau masscom dr ukm

    Reply

  4. assalamualaikum. Waaahhhh cam kenal…bukan awak ni belajar dekat USIM ke?? Ohh praktikal dekat Bernama plak…asal tak continue praktikal dekat Utusan???

    zikirullah zolkefli – uitm

    Reply

  5. Posted by najie on August 7, 2009 at 5:44 am

    hai kak cik tak inagat ke sapa ni…………..i’m your housemate 2008. apapun semoga sucses.nak naik pelamin jangan lupa jemput……….he3

    Reply

  6. Tahniah.. more u read more u write..banyakkan membaca hasil tulisan wartawan2 yang berpengelaman kerana setiap wartawan itu mempunyai gaya sentuhan kreatifnya yang tersendiri terutamanya dalam menghasilkan penulisan berita mahupun rencana. Thanks 4 reply my comment…

    Reply

    • Posted by ciksu on October 14, 2009 at 6:26 am

      Salam..thanks atas komentar abang. Saya sangat minat membaca dan menulis. ingin menjadi seorang penulis rencana terbaik macam senior2 wartawan. ” more u read more u write” the gud tagline 4 journalism field.. Journalist must be creative person.. Saya perlu banyak membaca tok jadi seorang penulis terbaik.. Tahniah gak 4 abang. Saya masih perlu banyak improvement especially in english also arabic.to write the gud article.

      Reply

  7. salm cik su nape menyepi?. banyak tak buat penulisan rencana?, sekarang kerja kat paper mane?. apa pun terima kasih atas masej tempoh hari. semoga cik su terus berjaya dalam karier yang diceburi.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: